Automatické meteorologické stanice poskytujú každú hodinu 44 údajov

20.11.2008 Poprad

Vysoké Tatry 20. novembra (TASR) - Horská záchranná služba (HZS) začala poskytovať verejnosti od 19. novembra na stránke www.laviny.sk informácie z automatických meteorologických staníc.
\"Na slovenskej strane Tatier, vo Vysokých a Západných Tatrách sme vybudovali päť automatických staníc, ktoré nadväzujú na osem existujúcich na poľskej strane, \" povedal dnes pre TASR Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie v Jasnej.
Stanice poskytujú každú hodinu 44 meteorologických údajov, z ktorých sedem je určených pre verejnosť a okrem nich aj zábery z web kamery. Na stránke je zverejnený grafický vývoj údajov ako sú teplota vzduchu, relatívna vlhkosť vzduchu, smer a sila vetra, smer a najsilnejší náraz vetra a v zime aj výška snehovej pokrývky. \"Údaje sú dôležité pre záchranárov v rámci riadiacej a preventívnej činnosti, ale aj pre laikov pri plánovaní aktivít v zimnom vysokohorskom teréne. Pomôžu im správne sa rozhodnúť, \" konštatoval Lizuch.
Najvyššie položenou na slovenskej strane je automatická meteorologická stanica inštalovaná pri Ľadovom plese vo Veľkej Studenej doline v nadmorskej výške nad 2000 metrov. Ďalšie štyri sú umiestnené pri Chate pod Soliskom vo Furkotskej doline, pod Hrubou kopou v Žiarskej doline, pod Salatínom v Roháčskej doline a pri Žiarskej chate v Žiarskej doline.
Výstavba automatických meteorologických staníc bola súčasťou projektu financovaného z prostriedkov Európskej únie a zameraného na posilnenie spolupráce slovenskej a poľskej horskej záchrannej služby.
 

Vyberte región